www.potapecske.cz     potapecske kurzy

Právě je 09 pro 2023, 19:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Fiasko pana Bindera
PříspěvekNapsal: 20 srp 2007, 09:33 
Bronzový přispěvatel
Bronzový přispěvatel

Četl jsem nový článek na SP - recenze knihy Teorie a praxe potápění. Dost mi hnulo žlučí počínání našeho pana Bindera, té arogantní zrůdy sedící v čele svazu. Potom co mu uteklo v knize kterou lektoroval tolik nesmyslů a prokázal tak svou naprostou nekompetenci pro výkon jak funkce člena prezidia, tak I*** měl by rezignovat na obě tyto funkce. Toto naprosté fiasko má dva možné důvody. Buď je F.Binder zcela neschopný a hloupý, nebo za lektorování vzal peníze a ani na to nekouk. Nebo obojí.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 20 srp 2007, 11:05 
Platinový přispěvatel
Platinový přispěvatel

Nepřeháníš?

Frantu Bindera nemusím, skoro nikdy jsme se nebyli schopni na čemkoli dohodnout, nepatří mezi mé přátele. Stejně mi ale vadí, když se někdo o někom vyjadřuje tak expresivně a urážlivě jen kvůli nepovedené knížce. Není nutné vážit si druhého jen proto, že má I*** nebo jiný titul, ale proč urážet? Binder mimochodem už dost dlouho v prezídiu SČP nesedí.

Lektorování není žádná legrace, když zásadní chyby udělal už autor originálu. Je to především jeho problém, lektor tam není od toho, aby knihu přepisoval, ale aby odborně korigoval překlad. Což nemění nic na tom, že dobrý lektor buď chyby opraví, nebo - kdyby se vydavatel bránil - od toho uteče. Žádný odborník nechce spojit své jméno s něčím nepovedeným.

Tohle se jednoznačně nepovedlo, ale kniha se tím jen zařadila do dlouhé řady dalších nesmyslných učebnic pro potápění, podle kterých stejně nikdo neučí. Snad si ji nikdo nebude kupovat a za pár let bude k mání v levných knihách za pár korun či eurocentů. Pak se můžeme smát do sytosti, je čemu. Ttřeba lom světla do protisměru mi způsobil takový záchvat smíchu, že jsem až brečel.

Je zajímavé, že se tolik vydávají knihy pro začátečníky. Přitom zájemce o potápění (nepotápěč) si něco podobného těžko koupí a absolvent kurzu má učebnici, která tohle pokrývá.

Obávám se, že rozhodnutí napsat knihu pro začátečníky není často dáno ani tak tím, že by v tomto segmentu chyběly informace v knižní formě, ale spíš tím, že autor není schopen napsat nic náročnějšího. Pak to dopadá, jak to dopadá. Proč do takových knihy investují vydavatelé je mi ale záhadou.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 20 srp 2007, 11:32 
Bronzový přispěvatel
Bronzový přispěvatel

Nevím jestli přeháním. Byl jsem několikrát na schůzi svazu za náš klub. Jednání pana Bindera bylo velice, velice arogantní a jeho postoje a vyjádření do mikrofonu často připomínali výstupy pohlavárů minulého režimu. To pro vysvětlení mého postoje.
Je pravda, že po několika nepříjemných zkušenostech jsem na schůze svazu rezignoval a chodí tam jiní. Přestal jsem se o chod svazu zajímat, takže je pravda, že jsem si ani nevšiml, že už tam nesedí. Tímto se omlouvám.
Každopádně je mi jasná jedna věc. V době, kdy je záplava nekvalitních překladů textů s nesmyslnými amerikanismy a germanismy, pro něž existují plnohodnotné české ekvivalenty, je s podivem, že nejvyšší instruktor systému, jenž má u nás nejdelší tradici, pustí do oběhu takové nesmysly, místo toho, aby se tento trend pokusil zastavit.
Asi jsem příliš radikální, ale tyhle věci mě prostě žhaví.

Předmět příspěvku: recenze
PříspěvekNapsal: 08 led 2008, 17:07 
Přispěvatel
Přispěvatel

Tome, je ještě třetí řešení, které jsem použil, když nechtěl vydavatel akkceptovat všechny moje podstatné námitky: vymínil jsem si, že tam nebude moje jméno. To přijali :D

TS: Což nemění nic na tom, že dobrý lektor buď chyby opraví, nebo - kdyby se vydavatel bránil - od toho uteče. Žádný odborník nechce spojit své jméno s něčím nepovedeným.

www.barakuda-diving.cz

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]